woensdag 31 augustus 2011

Een mistig gebeuren


Vanuit Caraminal zeilen we met een gangetje van 3-4 knopen richting Ria de Pontevedra, een tussenstop naar Baiona. We komen weer het gewone verkeer tegen, dus zeilboten, speedboten, visserboten en een klein vrachtschip. Een visser gooit vlak voor onze boeg nog wat mandjes te water, waarop wij vriendelijk groeten en de koers iets verleggen. Tot onze verbazing kunnen we het gehele traject bijna zeilen. Het gaat niet zo snel, 2 tot 4 mijl, dus kunnen we de voetjes van onze hek railing ontvetten en beter in de kit zetten. De eerste tekenen van aftakeling beginnen al te komen, n.l. blaasjes onder de verf.

We hebben ons anker uitgegooid voor het plaatsje Sangenjo, waar we tegen flats, hotels, een paar gewone huizen en een hele lading badgasten aankijken. Er komen zeker honderd zeilboten achter ons aan, die aan een wedstrijd meedoen. De haven is vol en de ankerplek erg onrustig. Er lopen nogal wat rollers onder ons door, waardoor de boot behoorlijk beweegt. Van rustig slapen komt niet veel terecht. Dus de volgende ochtend op tijd anker op en weer verder richting Baiona.

We varen langs de Islas Cies, een beschermd natuurgebied. Hier komt ons een  laaghangende wolk tegemoet drijven, waardoor we tot aan Baiona in een hele  dichte mist varen. We hebben de radar bijgezet en de stuurautomaat uit. Jan  met z'n neus op de radar en ik aan het roer. Het is ook meteen een stuk  frisser en het water drupt over m'n gezicht, dus muts op en jas aan. Een  AIS(schip) komt met hoge snelheid recht op ons af. Er varen tussen Baiona en  Islas Cies nogal wat veerboten en watertaxi's, waarschijnlijk is dit zo'n  veerboot. Als het schip nog slechts een mijl weg is, geef ik Trees opdracht snelheid te minderen en 30 graden naar stuurboord te draaien. We zien echt helemaal niets, echt potdicht dus. Het andere schip is echter naar bakboord gedraaid en we naderen elkaar gevaarlijk. De afstand is nog geen 300 meter. Het andere schip heeft ondertussen ook snelheid geminderd. De afstand tussen  ons wordt steeds kleiner en wij leggen de boot stil. Plotseling hoor ik een hoorn recht voor me en wij toeteren terug, dit toeteren herhalen we tot we elkaar zien. Opeens komt er een schip uit de mist, wij draaien verder naar stuurboord en passeren de veerboot volgens de radar, op nog geen 100 meter. Het gevaar is geweken en we hervatten onze koers. De snelheid perken we tot 4 knopen, hard zat hier. Het blijft spannend dat varen in dichte mist en dan ook nog van alles en nog wat om je heen. Zo varen achter deze veerboot twee speedboten zonder radar en zonder enige zicht. Dat zijn dus "mistlifters". Zonder noemenswaardige problemen varen we door en vlak voor Baiona trekt de mist op en schijnt de zon alsof er niets aan de hand is. Ik heb wel kunnen vaststellen dat de radar op 1.5 mijls bereik ook kleine speedboten ziet. Dat is goed om te weten.

We ankeren in de mooie baai van Baiona en genieten we van de omgeving. De volgende morgen het bootje te water en varen we naar de kant. Ook hier is er een verval van meer dan 3 meter en we meren af op de vissers methode. Een lijn van 40 meter rond laten lopen van visser boei naar de railing op de kant. Zo kunnen we de bootjes terug trekken naar dieper water, wanneer het laag water is.

Baiona bruist van de toeristen, het is druk maar wel gezellig. Het heeft leuke kleine straatjes, steegjes en pleintjes. Wij genieten van een kopje koffie en bekijken het volk. Mensen op straat bekijken blijft altijd leuk. Tegen de avond laten we ons lekker bedienen in een van de vele eettentjes. Dit maal wordt het Spaanse volksmenu Paella. Trees en ik met vis en garnalen en Margien en Frank met vlees. Goed te eten en je krijgt er lekker vieze vingers van. De dagen verstrijken. We wandelen langs de imposante vesting, kijken naar alle Kippetjes, zoals Frank elk lekker ding noemt, likken een ijsje weg op de boulevard en genieten van het mooie weer. Maar aan alles komt een einde, Frank en Margien krijgen in Lexius (Porto)bezoek en gaan anker op en wij volgen een dag later.

Foto: 1-mist komt eraan 2-vissermethode 3-straatdrukte 4-kippetjes 5-in de kuip

Geen opmerkingen:

Een reactie posten