zondag 4 maart 2012

Traditionele schepen en bananen


Het is al ver in de ochtend wanneer we anker op gaan en het eiland Frade achter ons laten. Met het tij in de rug zetten we koers richting de rivier, die zo'n 10 mijl verder op ligt. Zoals elke dag is het weer prachtig en de temperatuur optimaal en passeren we aan bakboord het eilandje Bom Jesus, vertaald mooie Jezus. Is weer eens wat anders dan handige Henkie of rooie Willem.

Op het zelfde moment komt ons een traditionele zeilboot tegemoet. Ik moet zeggen, dat het ontwerp toch wel vooruitstrevend was. Breed, lang, veel zeil bovenin en een vlakke achterkant en erg weinig diepgang. Jammer dat zo'n mooi zeilschip niet altijd past in de achtergrond van de hedendaagse tijd. Tegen de tijd dat we de rivier opvaren loopt de stroom goed met ons mee, op het hoogtepunt hebben we bijna drie mijl mee en dat is fijn, dat is namelijk gratis!

We hebben geluk, in de verte zien we dolfijntjes en ze komen naar ons toe, natuurlijk sta ik met m'n telelens klaar, maar helaas ...geen foto van dichtbij. Volgens zeggen zouden het Amazone dolfijnen moeten zijn. Verder de rivier op komen we vliegende Ferrari's tegen. Het blijken knalrode Ibissen te zijn. Dat zijn toch wel hele mooie momenten. De natuur zit ook hier vol verrassingen, later zien we nog veel meer soorten Ibissen, maar die rode, die zijn wel gaaf hoor!

Ondertussen wordt de rivier smaller en grilliger, de snelheid van het water neemt toe en met een flinke vaart gieren we bij het Spaanse fort de bocht om. Wouw wat een uitzicht. Even verder houden we bakboord aan en zien we in de verte Maragogipe, waar we pal voor de pier ankeren.

Het plaatsje is zoals altijd hier, heet, niet af, wildbouw, redelijk vies en met vriendelijke mensen, ofwel de gewone klere zooi. We komen voor de grote markt en die is morgen, zaterdag dus. Ook wij vinden de markt mooi, heel levendig en ook nog eens interessant. Een heel kruiwagenpark staat klaar om al de aangekochte spullen naar huis te vervoeren. Dat is best handig, want groente en fruit is zwaar en hele grote zakken meel nog zwaarder, zeker als het over de dertig graden is. Tevens een leuk zakcentje voor de jeugd. Op de markt is het druk en jong en oud zijn druk doende met de handel. Proeven kan ook en het is er aangenaam, wel moet je afdingen en sommigen hebben toch echt teveel
bananen gegeten. Ook dit straatbeeld is geweldig en met voldoening hijsen we de volgende dag het anker uit de vette klei.
Stroomafwaarts gaat het en tegenover het eiland van Monte Cristo laten we het anker weer in de klei zakken. Hier vinden we een hele kolonie vliegende Ferrari's en een spectaculaire zonsondergang en prijzen ons gelukkig. Twee dagen later varen we twee wedstrijd houdende oude zeilschepen tegemoet. En met dit beeld verlaten we de Rio Paraguacu.

Foto: 1-de verschillen zijn groot 2-de kerk van Bom Jesus 3-oude Spaanse nederzetting 4-stroomravelingen 5-in de verte Maragogipe 6-rooie Ferrari 7-de markt 8-teveel bananen gehad 9-bezorgdienst 10-traditionele vissers 11-traditionele zeilrace

1 opmerking:

  1. Het is misschien wel fijn dat jullie de drukte achter hebben kunnen laten. Ik zou erg sagoo zijn geweest in de haven van Salvador! Als je maar uitkijkt voor inboorlingen die een hele grote kookpot hebben. Deze site is trouwens geen gelukkige keuze. Ik reageer al voor de vijfde keer en iedere keer gooit hij mijn reactie weg! (we moeten een profiel selecteren en ik kies waarschijnlijk iedere keer de verkeerde. Ga zo door met het verslag, ik kijk heel vaak of er al wat nieuws is!

    BeantwoordenVerwijderen