vrijdag 20 april 2012

Verre stranden en kokospalmenVerre stranden, dat is het waar het hier in Brazilië om draait. Het strand……dat is het leven hier, daar gebeurt het.

We hebben de grote baai van Salvador verlaten en zijn zuidwaarts gezeild. De eerste stop is Morro de Sao Paulo, een toeristenplek bij uitstek. Hier wordt gesproken over het eerste strand, het tweede, het derde en zo nog veel meer. Kortom een hoop zand. Wij ankeren iets verderop. Hier staat minder deining en is het iets rustiger. Nou ja, misschien net ietsje rustiger, want de boten komen ons met hordes tegemoet en het is een drukte van belang met de traditionele schoeners. Dit zijn de Lancha's (Escuna/schoener), volgestouwd met dagjesmensen, bier en harde muziek. De meeste zijn op zoek naar een rustig plekje om van het leven te genieten. Hoezo rustig??!! Ze maken allemaal van die grr @#@#& muziek.

Wij genieten hier ook van het strand, maar dan meer op onze manier. We wandelen over het strand, langs de huisjes, barretjes en kijken om ons heen wat hier wel niet gaande is. Soms staat er een tweepersoonsbed langs het strand voor een ultieme vrijpartij of een boomhut voor het ultieme gevoel van vrijheid. Want strand……. dat is het leven hier, daar geniet men van en wij dus ook!

Verderop is er een landtong in zee gezakt, waardoor er hele fijne roze klei is vrijgekomen. Hier worden helende eigenschappen aan toegeschreven. Je van kop tot teen met dat spul insmeren is dan een ‘must’, dus ook voor Trees en Ariane. Ik moet eerlijk toegeven, ze worden er wel lekker zacht van. Hier vinden we een ook geweldige tent, een echte Braziliaanse strandtent, krukjes in het zand en gekoelde kokosmelk in de hand. Zo zittend onder de palmbomen doet het wat denken aan het hutje van ome Tom. Heerlijk, dit is nu wat we ons van Brazilië voorstellen, de ultieme strandtent. Morgen zullen we  hier ook eten.

De volgende dag hebben we een excursiedag. Het doel is de vuurtoren van de Morro de Sao Paolo en het vierde strand. Met de Lancha varen we naar de steiger van Morro. Je kunt er lopend heen, ware het niet dat het hoog water wordt en dat geeft natte voeten. Met de Lancha gaat het ook veel vlugger en tien minuten later staan we op de pier voor de oude  toegangspoort uit de Portugese tijd. Ik moet zeggen, een geweldige entree voor zo'n dorpje. De Portugezen en de Nederlanders hebben deze plek al in 1600 ingenomen en er een fort, een vuurtoren en deze poort gebouwd. Dat hebben de heren destijds netjes gedaan, kan niet anders zeggen. Zodra we onder de poort zijn doorgelopen staat er een groot bord voor de neus met de tekst, dat we belasting moeten betalen. Schijnbaar net als vroeger? Jens heeft van anderen gehoord, dat je niets hoeft te betalen, wanneer je een huis komt kopen. Hij komt snel naar voren en geeft in z'n beste Spaans aan dat we op huizenjacht zijn. We mogen zomaar doorlopen en besparen ons 25 euro. Leuk he?

Het uitzicht van bovenaf bij de vuurtoren is weer eens geweldig. Door het bos lopend fladdert en vliegt er van alles en zien we allemaal mooie kleuren. De vlinders zijn hier ook gróter dan in Nederland. Het dorp is hoe zeg je dat ...anders. Super toeristisch. Het mooie is, dat ook hier geen auto's rijden en al de tassen en koffers van de toeristen worden met kruiwagens vervoerd. Dit zie je trouwens overal. Boodschappen worden bezorgd met behulp van kruiwagens, op de markt staat een heel leger klaar voor de transporten en in de dorpen worden ze voor alles ingezet. Ofwel..het Transportmiddel van de Bras.

Lang wandelen we van het ene strand naar het andere, kijken onze ogen uit en houden dan stil op het vierde strand en genieten onder de bomen van een drankje en zwemmen wat. Na een uurtje slenteren we terug. Pfff ik vind het maar vermoeiend hoor dat strandleven. Weer aangekomen in het dorp bekijken we de oude waterbron om vervolgens de weg terug naar Gamboa, waar de boot ligt, op te pakken. Het is al vier uur en zoals elke dag gaat het licht om zes uur uit!

Het getij is dalende en voorzichtig beginnen we aan de weg terug. Lopend over het net drooggevallen strand klimmen we over grote rotsen, zoeken een weg tussen de overhangende bomen en wanen ons op een strandje in de Pacific. Het is hier geweldig mooi! Eigenlijk zijn we iets te vroeg, want het water had zich nog niet overal voldoende
teruggetrokken en daarom moesten we helaas wachten. Gelukkig zien we een bar, wel hoog op de rotswand en met een "vreselijk" uitzicht over zee. Hoe beroerd kun je het treffen. Biertje doen, niet verkeerd hoor en zo zitten we met de voeten omhoog en kijken tussen de palmbladeren door naar de oceaan en genieten volop. 

Na deze pauze is het water ver genoeg gezakt en lopen we gezamenlijk verder naar onze strandtent van gisteren. Hier laten we ons een zeer smakelijke maaltijd voorzetten. De prijs was in overleg met onze "knip". De kokkin, resp. eigenaresse, past het menu aan aan ons budget en roostert voor ons dan een rode vis (peixe vermelho). De vis is heerlijk, de toebehoren ook en voor 25,- euro eten en drinken we dan met ons vieren, terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt. In donker lopen we terug over het verlaten strand naar de bijboot en gaan heel voldaan slapen. Wat een dag!

De volgende dag wandelen we over de onverharde straten van ons dorpje op weg naar de ferry. Daar de wind weer eens op is, hebben we een dagje respijt en kunnen we met de lancha rapida naar Valenca om boodschappen te doen. We varen er wel een uurtje over, betalen er € 7,- p.p. voor en stappen uit in deze rivierstad. We doen wat boodschappen,

kijken lekker rond, pikken een terrasje en drinken een coco gelado. Laat in de middag gaan we weer terug met bus en traditionele lancha. Na een hele middag sjouwen in de warmte, met twee rugzakken vol met groente, fruit e.d. hebben we onze tong een beetje op de schoenen hangen, dus een welverdiende nachtrust, daar zijn we aan toe.

De volgende dag gaat het anker op en zetten we koers naar de Abrolhos eilanden. We hebben van deze baai genoten.           

Foto: 1-Aanstormende boten 2-Stranden 1 t/m...3-Poort van Morro de Sao Paulo 4-"Pacific"strand 5/6-Leven met liefde 7-Modderspul 8-Hutje van Ome Tom 9-Coco gelado 10-Valenca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten