donderdag 27 oktober 2011

Beton en Natuur

Het is vroeg in de ochtend, wanneer we Tenerife aanlopen. Het is al negen uur en nog steeds donker. Dit vinden we wel raar. Het zal al wel wintertijd zijn. Een dag later blijkt dat we de klok een uur verkeerd hebben staan, een beetje dom, dat wel! Wijzers weer een uurtje terug en probleem opgelost.
Santa Cruz is een prima haven, het kost wel wat, maar je ligt midden in de stad. Een stad met een grote boulevard, bijbehorend grote bomen, terrasjes en veel verkeer. Op de fiets hebben we de stad verkend en daar vinden we een woud van straatjes en heel veel beton. De bouwstijl zal wel efficiënt zijn, maar oogt verre van mooi en op een paar oude gebouwen na is het één grote betonmassa. Niet alles is lelijk; aan de haven staat een soort opera gebouw á la Sydney. Ernaast ligt een fraai zwemparadijs, ingericht conform de ideeën van César Manrique. Wit geschilderde stenen, half in het water liggend en aparte windmolentjes er om heen. In de stad zie je die windmolentjes wel meer, dat is wel weer aardig, zo tussen het beton.

Het is alweer avond wanneer Elze en Rob even komen invliegen voor een "koffievisite" van drie weken. Heel gezellig! De komende weken gaan we gezamenlijk het eiland verkennen en Elze heeft al wat voorwerk gedaan, wat betekent dat wij lekker rustig achterin de huurauto kunnen gaan zitten en meerijden. We beginnen met een rondrit door de Anaga Mountains, een reeks van vulkanische toppen, die we via smalle bergweggetjes met erg veel haarspeldbochten, verkennen. Het is een erg groen gebied en doordat je op hoogte rijdt, hebben we een mooi uitzicht.

Een andere dag staat de "Pico del Teide"op het programma, een vulkaan van 3718 meter hoog en soms ligt er zelfs sneeuw op de top. Nu dus niet, maar we doen wel een truitje aan. Ondanks de wolkeloze hemel blijft de
temp op een graad of 18 steken. Het is prachtig weer, schone lucht en we krijgen een geweldig schouwspel van moeder natuur te zien. De afgekoelde lavastromen zijn op de hellingen tot stilstand gekomen en hebben zich getransformeerd tot een extreem grillig landschap. Het ziet er zo grillig en puntig uit, dat je zou kunnen denken dat het net gestold is! Lavasteen is een interessant iets, soms zit het vol met (gas)holtes en weegt het niets (in de volksmond heet het puimsteen, dus als je veel eelt onder je voeten hebt, dan zit je hier goed)en je kunt er leuke dingen mee doen. Met gemak til je zo'n brok op en gooit het dan meters van je af. Ook op je hoofd dragen is geen enkel probleem. Het lijkt wel alsof we de Flinstones zijn. Dit gebied wordt ook gebruikt als filmlocatie. Zo rijden we van de ene Mirador naar de andere Mirador en tikken de kilometers niet echt snel onder ons door.

De dag erna rijden we het eiland rond, over passen, langs steile kusten, door de bossen en langs de bewoonde wereld. We zijn dan aanbeland bij Los Cristianos en omstreken. Het hele gebied hier is gewijd aan toeristen en alles wat ze nodig hebben. Wat wel fraai is zijn de zwarte lavastranden met de brekers vanuit zee. Palmbomen groeien overal, zelfs op deze zwarte stranden, wat op zich heel bijzonder is.
We zijn er na 3 dagen rondreizen in geslaagd een goed beeld van dit eiland te krijgen. De natuur is hier erg mooi, maar daar waar de mens teveel de hand in heeft gehad, daar willen wij niet zijn. Ook
zijn er veel bananenplantages. Voor export?

Foto: 1-aanzicht St. Cruz 2-Auditorio 3/4-El Teide 5-Jan werpt steen
6-bloemen aan zee 7-zwart lavastrand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten