vrijdag 21 oktober 2011

Nog een lavabrokje

Alweer een dag voorbij, ankerop en verder naar Isla Selvagens grande. Deze ankerplek mag volgens ons geen naam hebben. Ze geeft wat beschutting tegen N en NO winden. Van ingraven van een anker is hier geen sprake, dat ding ligt uit te rusten boven op een steen en de ketting moet eigenlijk het werk doen, door zich in bochten te wringen tussen de lavabrokken door. Daarentegen maken de ontvangst en de wandeling op dit eiland alles goed. Een indrukwekkend lavalandschap, waarin vele jonge shearwaters (pijlstormvogels) hun holletjes hebben gevonden. Ze wachten soms wel één
tot twee weken op hun ouders, die het voedsel van ver moeten halen en komen in die tijd hun holletje niet uit. Geiten, konijnen en muizen zijn hier uitgebannen (=vergiftigd).

Het landschap is kaal en alles wat er dan nog groeit is laag. Ook hier bloeit er in oktober niet veel meer. Wel vinden we er kerstomaatjes. Dat wel weer! Trees en Louise plukken er lustig op los. Ook hier snorkelen we met elkaar, de vissen zijn groter en vooral feller van kleur en tussen de brandingsgolven door snorkelen is geweldig. Je zweeft samen met de vissen heen en weer over de lava rotsen. Vooral niets aanraken, want oh oh, wat zijn die rotsen scherp! De vissen hebben hier last van "Ciguatera". Een ziekte veroorzaakt door het eten van algen (zie wikipedia).

Die avond hebben we samen met de parkwachters en de twee "vogelaars" een grote bbq. Super gezellig, heerlijk vlees, salades en plaatselijk vuurwater. Zij noemen het poncho. Wij worden er teut van, maar wel lekker. De volgende dag, zaterdag, gaan we allemaal weer op weg naar verder.
De Friends halen zonder problemen het anker op en vertrekken naar Lanzerote. Deze keer halen wij ook zonder problemen het "uitgeruste" anker tussen de stenen weg en zetten koers naar Santa Cruz op Tenerife. We houden de teugels van Santana strak om niet in donker aan te komen. Gemiddeld lopen we 5 knopen en komen in de ochtend aan. De tijd alhier komt overeen met die in Madeira
en het is er niet, zoals ik denk een uur later. Eén blik in de Cruising Guide had deze misvatting natuurlijk kunnen voorkomen. Nu nog even tanken in Darsena Pesquera en dan op naar Puerto Atlantico "Ola, Tenerife"

Foto: 1-ankerplek 2-lavabrok 3-pijlstromvogel 4-kerstomaatjes 5-uitzicht
6-bbq groep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten