vrijdag 1 juni 2012

De klus na Rio

Na Rio bevinden we ons nu in een bergachtig gebied rond Ilha Grande. Het hele gebied tot ca. 270 km ten westen van Rio wordt de Costa Verde genoemd, een dichtbegroeide (groene) kuststrook met bergen, tropisch regenwoud, eilandjes en stranden. Nog net voor donker "landen" we voor het dorp Abraao op Ilha Grande wat in het Portugees beschutte baai betekent. We zijn in een prachtige omgeving beland met het tropisch regenwoud voor de deur. Het doet idyllisch aan en we zullen het er vast wel naar de zin hebben. Toch hebben we eerst nog een loodzware klus te doen. Onderweg hier naar toe merkten we al dat SantanA op de "handrem" bleef staan en de schroef resoneerde ook behoorlijk. Het onderwaterschip....zwaar vervuild.

In totaal zijn we twee weken aan het krabben en poetsen gegaan, wat een klus zeg. Het was een centimeters dikke laag van pokken, prut en ander ongedierte, wat vol zat met een soort garnaaltje of krabbetje en die beten!! Als marsmannetjes gingen we te water, gewapend met ijskrabbers en trespa plankjes. Eerst effen plassen en dan adem in en onder de boot duiken. Zoveel mogelijk krabben om vervolgens blauw boven te komen en dan eerst even bijkomen alvorens de volgende duik te nemen.
Voor het eerst was de zwaardkast ook vervuild met een dikke laag shit en dan moet ik echt onder de boot hangen en met m'n arm in de kast proberen de shit te verwijderen. Voordat ik dan in positie ben om aan het werk te gaan, heb ik de puf al op en wil eigenlijk weer naar boven. Zo martelen we twee weken lang, elke dag een stukje. Na een uurtje krijg ik het koud en gaan je ledematen tintelen. Tijd om te stoppen... Manana mas! In zo'n situatie hebben we een hele grote boot met veel oppervlakte onder water en ........heel veel tijd, maar heel weinig zin! SantanA is nu onderwater een zwarte paddestoel met witte stippen, maar wel zo schoon dat ze weer normaal vaart.

Wat betreft Rio de Janeiro willen we toch even een naamswijziging aanbrengen; volgens ons mag het wel Riool de Janeiro heten en als de wind uit het noorden komt, voert het ook de hele prut richting zuid, dus de mooie heldere azuurblauwe wateren zijn toch wel aan vervuiling onderhevig, maar ja de hele wereld is aan vervuiling onderhevig. Wij hopen nog wat ongeschonden gebieden tegen te komen, maar net als overal in de wereld moet een "opruim" mentaliteit van bovenaf opgelegd worden. In Brazilië is dat zeker nog niet aan de orde, de open riolen zijn er nog steeds, met alle gevolgen van dien.

Foto: 1- tropisch onthaal 2/3- in vol ornaat 4- uitzicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten