maandag 1 oktober 2012

Visa perikelen


  

We zitten nog volop in de visa race. Eigenlijk hadden we de moed al opgegeven. Hawaï ligt erg mooi op de route, dus.....nog even volhouden.

Alles gaat via het internet. Daar worstel je eerst eens doorheen, om te kijken wat heb je nodig en is het nodig. Na een tijdje zoeken in alle FAQ's (frequently asked questions) kom je erachter dat je een visa nodig hebt omdat je per boot het land binnen komt. Vervolgens moet je een document invullen. Daar moet je hele hebben en houden ingevuld worden inclusief de gegevens van je vader en moeder. Ook het adres waar je in de USA verblijft en het adres van de persoon die je daar kent. Het liefst ook hoe laat je aankomt. Voor Hawaï!
Goed, daar hebben we wat voor bedacht. Ondertussen zijn we al vier uur lang aan het invullen. Trees is de hoofdinvuller en ik kom op de tweede plaats. Jammer genoeg slikt het systeem mijn gegevens niet. Dat probeer je nog een keer (uurtje) en na wat bladeren ben ik er ineens wel. Goed we gaan verder. We moeten ook de oude paspoorten meenemen en een uittreksel uit het geboorteregister. Tja dat hebben we niet. Wat nu? Naar de Gemeente, kijken of we iets digitaals kunnen krijgen. Ja zo gemakkelijk is dat niet. Gemeente Putten geeft aan dat we naar de geboortestad moeten. Zwolle kent mij niet en in Groningen ligt het systeem voorlopig plat. Lekker. Dagen later komen we er achter dat het voor ons niet nodig is. Jammer genoeg kom je daar pas achteraf achter. Dit soort processen zijn niet goed voor korte lontjes en regelmatig stoppen we ermee en zeggen we "zullen we de USA maar overslaan"!

FF doorzetten ......uiteindelijk hebben we twee officiële documenten en kunnen gaan betalen. Probeer eerst maar weer eens in de goede site te komen, dan weer alle gegevens invullen, creditkaart nummers etc etc en druk je per ongeluk op de muis en alles is....weg. Het systeem begint weer opnieuw. Wij dus ook en dan verschijnt er in het rood en in het Engels natuurlijk "betaal niet te veel want er wordt nooit iets teruggestort". Weer die hele riedel gedaan, we zijn ondertussen een paar dagen verder hoor. Geduld raakt ook wel eens op en de WiFi is ook wel eens uit de lucht. We denken dat we betaald hebben, 320 dollar, maar geen bevestiging. Gaan we uitzoeken. Het komt er op neer dat de ambassade geen visa vragen beantwoordt. Dat is gemakkelijk (voor hun). Naar de ING en daar zit ook alles verkeerd, maar gelukkig kan Trees d'r zus zien of we betaald hebben. Niets dus.

Weer naar de betaal USA site, weer alles invullen en weer slikt het systeem mijn gegevens niet. Je kunt ook per telefoon betalen. We zoeken een vaste telefoon, omdat de Handy niet veel lawaai geeft en de prepaid erg snel leeg is. Bij Maria van de Centro Naval mag Trees bellen en dat gaat beter, ze betaalt en na vele toetsen te hebben ingedrukt is de 320 dollar betaald en krijgen we een betalings nummer. Hoera!

Nu moet er weer gebeld worden om een afspraak te maken voor de vingerafdrukken en een afspraak bij de ambassade. Weer alle gegeven doorgeven en nu ook herhalen omdat het telefonisch gaat. Na een kwartiertje is het echter gelukt en hebben we twee afspraken. Vreemd was wel dat ze ons in het systeem niet kon vinden. We moeten nu nog een bevestiging krijgen en morgen kunnen we erheen.
Het is een uurtje fietsen, het is mooi weer en we zijn op tijd. Bij de balie aangekomen, zegt deze mevrouw dat we niet in het systeem staan en nog niet betaald hebben, maar nu hebben we een betalingsnummer. Ja ja, of we willen wachten, want ze kunnen ons niet vinden in het systeem. Na een half uurtje wachten hebben ze dan toch de gegevens gevonden. De telefoondame had een naam verkeerd gespeld en een paspoortnummer verkeerd genoteerd. Tja! Dan wil je niet weten hoe vaak er in de USA site gedreigd wordt met allerlei juridische zaken als wij wat verkeerd doen en zelf maken ze er een grote rotzooi van. De foto en de vingerprints zijn gemaakt en de volgende afspraak staat nog. Daar hebben we nu een bevestiging van gekregen, maar.....nu is de geboortedatum verkeerd ingevuld. Het blijft moeilijk, gelukkig zegt het bijbehorende filmpje dat het allemaal heeeel gemakkelijk is......en das prettig om te weten.

Maandag is de grote dag, we gaan op audiëntie bij de ambassade. Jammer genoeg voorspelt de weerman regen en veel wind en het is drie kwartier fietsen. Mmmmmm, maar we hebben geluk, want het is 's morgens droog en om kwart over acht zijn we al bij de ambassade. Tijd voor een bakkie dus, want om kwart voor negen mogen we ons pas melden, de vingers worden nog gecontroleerd en het gaat goed! In no-time zijn we aan de beurt en deze dame is heel begripvol. Even wilde het computersysteem niet meewerken, maar ze had het snel onder controle. Mooi! Natuurlijk moesten we uitleggen waarom we graag een visa wilden. Ook deze dame wist niet, dat het Visa Waiver programm niet geldt wanneer je met een boot de USA binnen komt....... Het komt zelden voor dat er in BsAs zeilers komen die naar de USA willen varen. In ieder geval vond ze het goed. Nu is het wachten op ons paspoort. Er kan nog van alles verkeerd gaan. Eind goed, al goed, visa retour gekregen via de Balie van de DHL in Belgrano en nog de goede ook.

Vele dingen gaan er goed.......

1 opmerking:

  1. He wereldreizers.... Wat een arrogante ballendie amerikanen en wat een geld voor een visum...vroeger had je niet eens een visum nodig. Volgens mij hebben ze het terrorisme zelf uitgevonden als excuus om ons de zakken leeg te kloppen.

    Was verbaasd dat er toenik weer eens chekte drie nieuwe verslagen van jullie waren. Lees ik nu niet goed, of mis ik het verslag van jullie vakantie op het land?

    Jullie varen de zomer tegemoed, hier wordt het kouder en kouder...en bij Mel in Canada....brrrr

    BeantwoordenVerwijderen