donderdag 29 november 2012

Rio Negro, het zwarte water

  
    
    
  
  
  
  
  

Het is november en samen met Ann en Udo van de Orca zijn wij naar de Rio Negro gevaren. Deze rivier zou voor ons bevaarbaar moeten zijn, tenminste dat zei men, "met 1.60 meter diepgang moet je Mercedes kunnen halen". Verder kunnen we ook niet, er ligt een te lage brug over de rivier, alhoewel achteraf blijkt dit een draaibrug te zijn van een Duitse architect; blijft dan alleen nog de diepgang over.

De Rio Negro is een zijrivier van de Rio Uruguay. Net als het Zwartewater bij Zwartsluis is het water van deze rivier ook zwart. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. Dit gehele gebied lijkt sprekend op noord Overijssel. Het was net de Vecht en de meren als de Belter en de Beulaker, die wij zo goed kennen. Dat was natuurlijk wel leuk. Verschil was alleen... stroom, veel en tegen!

Eenmaal op de Rio Negro is het spoorzoeken geblazen, goede kaarten hebben we niet en van de plaatselijk bevolking moet je het zeker niet hebben. De meesten zijn echt dom, maar wel erg aardig. Geven antwoorden, maar die kloppen niet met de werkelijkheid. Wel liggen er op de belangrijkste plaatsen boeien en deze waren onze guidelines. Het water is zo hoog, dat sommige boeitjes nu onder water zitten of verscholen in takkenbossen of zijn weggespoeld; kortom er is genoeg ruimte voor eigen initiatief! De boeien worden maar één keer per jaar weer op de juiste plek gelegd, werd ons gezegd.

De Rio Negro voert het water af van een gebied met een oppervlakte van ca. 70.000 vierkante kilometer. De week ervoor had het veel geregend, dus ook veel water om af te voeren. We ankeren voor ondergelopen strandjes, doen Villa Soriano aan, het oudste stadje van Uruguay. Ankeren midden in een zijtak van de rivier en brengen de nacht door in extreme stilte middenin deze jungle. De volgende dag zoeken we onze weg over een zandbank naar ons volgende ankerplekje en varen vanwege de geul rakelings langs de oever. Het water kolkt onder de boot door, want hier stroomt het hard! Er stond dus veel meer water dan normaal en toen we in Mercedes aankwamen was daar de hele boel ondergelopen. Geen oever te zien...."varen we nu boven land of nog in de rivier?" Wijselijk bleven we maar in het midden, dat leek ons wel het beste.

Het plaatsje Mercedes is gezellig en volgens ons ook het leukste plaatsje dat we tot nu toe gezien hebben en we zijn er dan ook 2 weken gebleven. Het leven is hier langzaam en er wordt tijd besteed aan het drinken van Mate, voor hier een soort levens elixer en het hoort bij de cultuur. Op de brommer, in de auto, in de supermarkt, echt overal lopen ze te lurken aan hun potje Mate en natuurlijk extra heet water onder de arm in een thermosfles. We moeten er wel om lachen.

Tegen de tijd dat het water zakte bleek alles oké. We dreven niet boven land. In de rivier was het waterpeil meer dat drie meter hoger dan normaal. Ondertussen zakte het water weer en na twee dagen is alles weg en vinden wij dat het wel erg ver is gezakt. Op de heenweg liepen we al een keer aan de
grond omdat we net buiten de geul zaten en niet in de "hoofdroute", maar nu is het water gezakt tot 1.45 meter en dat is wat weinig voor ons. We knijpen 'm wel een beetje "KOMEN WE NOG WEL TERUG??"

Zoals voorspeld staat er op de oceaan een zuidooster storm waardoor het water de La Plate wordt in gestuwd. Zo krijgen wij een dag later ook een waterrijzing van meer dan een meter en.....WE GAAN. Ondanks die meter extra hebben we onderweg drie spannende plekken met weinig water onder de kiel, maar zonder kleerscheuren komen we terug in dieper water en is dit avontuur weer voorbij. Natuurlijk ankeren we onderweg op prachtige plekken en bbqen we op de nu vrij gekomen strandjes. Hier staan wel geen palmbomen, maar wel prachtige bomen met knalrode bloesem. Na dit laatste prachtige strandje verlaten we het zwarte water van de Rio Negro en varen het bruine water van de Rio Uruguay op richting Colonia.

Foto: 1- voor anker bij Villa Soriano 2- Mercedes is ondergelopen 3- ten anker midden in de jungle 4- het marktplein in Mercedes 5- "mate" op de brommer 6- altijd weer "mate" 7- zeker een halve meter hoog 8- overal zandbanken 9/10- BBQ strandje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten