donderdag 8 november 2012

FF weg van de stad

   
  

Het is tijd voor verandering. Niet het gemak en het ongemak van de stad, maar wat meer natuur en wat meer rust. We maken ons op voor Uruguay. Dat betekent: uitklaren en zien los te komen uit ons web van touwen en ankers.

Het is woensdag 17 oktober, we zitten al voor negen uur in de trein richting Retiro, waar de afdeling "Immigratie" ligt. Hier zijn we al eerder geweest en hebben dus snel het verscholen kantoortje gevonden. De dame achter het bureau wil ons wel voorzien van stempels, maar we moeten binnen 2 uur het LAND verlaten!!! Het is al een uur terug naar de boot en bovendien moeten we eerst nog naar de douane en de Prefectura en die zitten niet naast elkaar.

Mevrouw is onverbiddelijk en 2 uur is de wet. Leg dan maar eens even wat uit in het Spaans. Van de vorige keer weten we dat er een meneer is, die Engels spreekt. Die is wel van goede wil en met wat geharrewar en gezeur, krijgen we dan toch onze stempels, hoewel mevrouw protesteert nog steeds. En drukt ons op het hart, dat we binnen 2 uur weg moeten zijn...... Natuurlijk......niet! Wat een systeem! De eerste klus is geklaard, nu de douane.

We hebben een adres uit de computer, maar dat wordt het niet. We zwerven langs douanekantoren in de grote haven en geen van allen weet waar je een zeilboot moet uitklaren. Uiteindelijk krijgen we wat hulp van een douaneman en samen met een andere collega weet hij voor ons het juiste kantoor te
traceren, in het district La Boca en wel onder de oude hefbrug, daar moeten we naar toe. Wel een half uurtje fietsen.

De oude toeristische wijk La Boca is een wijk van extremen. In de ene straat zijn de oude huizen in leuke kleurtjes geschilderd en lopen er hordes toeristen rond en in een straat verderop is het een enorme bende, zeer armoedig en ook onveilig. Wij fietsen door de onveilige buurt, gaat sneller en vinden zo ons kantoortje (eh...hokje). Gelukkig spreekt de jongeman Engels en zijn we in tien minuten klaar.

Nu rest alleen nog de Prefectura. Die hebben heel veel kantoortjes en vooral helemaal geen verstand. We worden dan ook van het kastje naar de muur gestuurd. Ook een groep van tien beveiligings- mannen weten niet waar ze de boel bewaken en stuurt ons ergens anders heen, terwijl we DAAR hadden moeten zijn. Hier iets vragen is meer vragen om moeilijkheden! Uiteindelijk hebben we alle kantoortjes gehad en voldaan?! keren we na 6 uur terug naar de boot.
Afvaren doen we dus echt niet meer vandaag.

Na een gezellige avond met Luis en Yvon moet de boel de volgende ochtend losgegooid worden. We hebben pech, het water staat 2 tot 3 meter hoger dan normaal. Hulptouwtjes zijn gebroken en het touw- en kettingwerk is moeilijk los te krijgen. Ik moet zelfs nog onderwater om een vastgelopen ketting los te krijgen en dan ook maar een landvast losmaken die nog steeds een metertje onderwater zit. Uiteindelijk liggen alle kettingen en touwen aan dek en zien wij eruit als varkens. Pffff, dat wordt spierpijn morgen. Het loopt tegen twaalf uur als we de la Plata opvaren. Op weg naar Colonia dertig mijl en wind tegen; het geeft niet de zon schijnt en we varen weer, ff weg uit de stad.

Colonia is inderdaad koloniaal, heeft een mooi oud stadsgedeelte, het is er rustig en je wordt niet direct door auto's overreden. Zij laten je zonder problemen weer de straat oversteken. Uruguay heeft een hoog gehalte aan oude auto's en dat is te zien. Het bevalt ons wel dat Uruguay. We liggen aan een stevige boei afgemeerd, maar de ruimte tussen de boeien is voor ons net wel net niet genoeg en dat geeft onrust. Uiteindelijk dobberen we er net voorlangs. Met wind uit de richting zuid/zuidwest lig je hier niet beschermd en komen er stevige golven binnen. Het weer gaat binnenkort uit deze richting komen met veel wind, dus het is zaak om tijdig in Riachuelo te zijn. Zondag varen we dus naar het kleine riviertje Arroyo Riachuelo genaamd. Dit ligt ongeveer 18 kilometer ten oosten van Colonia en hier komen Ann en Udo (Orca) ook naar toe. Samen varen we dan over een paar dagen richting Rio Negro.

Foto: 1- uitzicht op Colonia vanaf de boei 2/3- oude auto's 4- beetje Colonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten