maandag 4 juni 2012

Paraty

  
 
 
 
Paraty, een van de best bewaarde dorpen uit de Portugese tijd, dankzij haar UNESCO status sinds 1966. Het dorp verkreeg haar roem en rijkdom vanwege de ontdekking van goud en diamanten in Minas Gerais. Goederen en mensen (o.a. slaven) werden van hieruit vervoerd van en naar Portugal. Nu gaat alles via Rio de Janeiro en Sao Paulo, dus Paraty moet het tegenwoordig hebben van de toeristen.

Wij droppen ons anker pal voor het dorp met haar karakteristieke kerk. Het bijzondere is dat alle straten met vloed (hoog water) onder stromen en met afgaand tij neemt het water het afval en andere onwelkome substanties mee naar zee... en schoon zijn de straten weer! Gelukkig komt alle shit nu niet meer op de straat terecht, maar waar het wel terecht komt is ook een duister gebeuren. Het zal wel ergens nog via een open rioolsysteem in de zee uitkomen. Toch waren die Portugezen niet gek, net als de Hollanders waren ze wel zo slim de huizen een paar stenen hoger te bouwen, waardoor die wel droog bleven. Het grappige is dat het nog steeds zo werkt, alleen worden de straten nu eerst door een bezem schoon geveegd alvorens het water komt. Niet dat je veel verschil ziet, want er ligt al zoveel rommel in het water en dat beetje extra zie je niet. Het dorp is fraai, leuke straatjes en pleintjes.

Het wandelen is met handicap, want het zijn allemaal ongelijke hoge, grote, gladde stenen, waaruit de straat is opgebouwd. Je waant je nog een beetje in koloniale tijden, temeer daar het complete dorp zo is en niet een paar losstaande huizen. Wij vonden het in ieder geval mooi.

Foto: 1- waterfront 2- sanitair systeem 3- leuke straatjes 4- geen auto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten